17 lipca 2013

Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów

Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów
Rodzince tak zasmakowała ostatnio zrobiona pasta z awokado, że postanowiłam zrobić kolejną. Nie miałam awokado, więc padło na fasolę. 
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta. Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty. 

  • 250g fasoli czerwonej (lub białej) z puszki 
  • 5-6 dużych kawałków pomidorów suszonych (z zalewy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku suszonego
  • papryka słodka do smaku
  • 1 łyżka oleju z zalewy po pomidorach
  • 2 łyżki wody

  1. Wszystkie składniki zmiksować blenderem przez dłuższą chwilę (w zależności jak gładką chcemy otrzymać masę). 
  2. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić wg uznania przyprawami.
  3. Pasta najlepiej smakuje na razowym chlebie lub na grzankach.
Najlepiej smakuje na chlebku razowym (u mnie Żytni razowy z dynią ze sklepu Chlebnazdrowie)




9 komentarzy:

  1. OOO! Dziś ugotowałam pół kilograma fasoli (białej) i na pewno zrobię podobną pastę, bo brzmi zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Skończyły mi się akurat ziarna fasoli, więc użyłam z puszki. Ale lepiej jest od razu ugotować za jednym razem więcej i ją przerobić na różne sposoby :)

      Usuń
  2. Podoba mi się ta pasta! Mam fasoli pod dostatkiem, chyba coś pokombinuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomite smarowidełko, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No bardzo fajny pomysł , wykonam na pewno , muszę zaopatrzyć się w pomidory suszone .

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).